torstai 5. syyskuuta 2013

Pikakooste Prahan koirakulttuurista ja muita kuulumisia

Elämää täällä on takana kuukausi. Heti ensimmäisinä päivinä ehti selvitä, että koirat ovat suosiossa Tšekeissäkin. Koirakulttuuri vaikuttaa varsin toimivalta, koirat liikkuvat paljolti vapaana – niin autotien vieressä, rappukäytävässä kuin tietysti etenkin puistoissa ja muilla viheralueilla. Omistajat eivät odota koiriensa pysyvän välittömässä läheisyydessä, vaan tuntuvat luottavan siihen, ettei oma koira viipota autotielle tai muuallekaan omistajan selän takana. Koira tulee kyllä perästä, kunhan nuuskutteluiltaan ehtii. Olen käynyt paljon rullaluistelemassa eri puistoissa ja esimerkiksi eilen koirista oli melkein ruuhkaa. Hyvin osaavat kuitenkin koirat väistää tai pysyä paikoillaan, kun pyöräilijät ja rullailijat ohittavat. Koirien jätökset ilmeisesti kerätään melko tunnollisesti, koska sotkua ei ole juuri osunut silmiin. Minkäänlaisia rähinöitä ei näytä syntyvän vaikka puistossa vapaana temmeltää isoa ja pientä, karvaista ja karvatonta, nuorta ja vanhaa koirakaveria. Koirat näyttävät siis puhuvan koiraa keskenään varsin hyvin  - toisin kuin paikalliset ihmiset englantia. ;) Joukkoliikenteessä kulkevilla isoilla koirilla näkyy lähes aina olevan käytössä kuonokoppa, mutta koirat saavat kyllä olla mukana niin ravintolassa, terasseilla kuin kauppakeskuksissakin. 


Shiboja on osunut Prahan kaduilla vastaan kolme kappaletta. Yhtä, kuvissa esiintyvää Yoshia, pääsin vähän rapsuttelemaankin, mutta totta puhuen liikaa ei auta nelijalkaisia paijailla, tulee vaan ikävä omia.. :) Huomaan myös mielelläni vaihtavan aihetta aika nopeasti, jos joku haluaa kuulla millaisia koirani ovat. Ei sillä ettenkö jaksaisi koirista jauhaa kuten aina ennenkin, päinvastoin, mutta omista koirista puhuminen ottaa välillä vähän koville. Kotona on kuulemma mennyt oikein hyvin. Aata ja Iitu on välillä saanut lomailla Mäntsälässä sukulaisten luona. Tytöt ovat päässeet mökkeilemään ja pysyneet kuulemma pihalla aitauksessa kiltisti. Helmillä alkoi jo uusi juoksu, hyvin palautui kierto siis ennalleen. Tiukukin on vihdoin saanut turkkia vähän takaisin ja alkaa näyttää taas itseltään. Tiukulle varataan sterilointiaika tämän kuun loppuun tai ensi kuun alkuun, neiti pääsee nauttimaan juoksuttomasta elämästä ja esim. kohtutulehduksen riski poistuu. Muuten mulla ei ole mitään epäilyksiä leikkaamisen suhteen, mutta toivon vaan ettei meidän sosiaalisen pienen ilopillerin luonne muutu yhtään mihinkään!

Tiukun ja Helmin kesäpentujen omistajat ovat mukavasti jaksaneet kirjoitella kuulumisia ja lähetellä välillä kuviakin, kaikilla tuntuu menevän hienosti kodeissaan. Yumi, Pörri ja Navi ovat aloittaneet jo mätsärikäynnit ja koulutus on sujunut hyvin, pennut ovat viihtyneet näyttelyissä ja keränneet tuomareilta kehuja. Yumi on tainnut sijoittuakin melkein joka koitoksessaan. :) Tässä otoksia (kiitos omistajille ja avustaville valokuvaajille!) Helmin mukuloista näytelmistä, ensi kerralla sitten Tiukun lapsosten kuvia :)

NAVI:








YUMI:




Shibat edustaa: Ilo-shiba BIS-2, Yumi pentujen PUN-3 

PÖRRI:








Kattokaa nyt miten hienoja, söpöjä ja kauniita! Omistajille ei muuta kuin isoa peukkua, kiitokset ja keep up the good work :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti