sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Terveys edelläAsia numero yksi. Terveys. Siitä ei pääse mihinkään, että lähtökohtaisesti onnellisia koiria kasvatetaan kasvattamalla terveitä koiria. Kasvatuksen näkökulmasta terveysasioita on toki painotukseltaan erilaisia - perinnölliset viat vaativat erityistä huomiota. Toisaalta jonkin vaivan perinnöllisyys ei toki ole täysin varmaa ja silloin tutkin ja punnitsen paljon sitä, miten kivuliaasta vaivasta on kyse. Jotkin kosmeettiset viatkin voivat viedä pois jalostuksesta, mutta ne eivät onneksi koiralle itselleen aiheuta harmia. 

Luustoa voidaan tutkia suhteellisen tarkasti röntgentutkimuksilla ja viimeistään nyt kun shibat ovat mukana PEVISA:ssa, näiden vaivojen perinnöllisyydestä saadaan yhä paremmin tietoja ja tilastoja. Siitä on toivoakseni apua koko rodun terveelle tulevaisuudelle. Ilokseni Tiukun toisen pentueen molempien poikien, Xavin ja Akiran, terveystulokset luuston suhteen ovat erinomaiset!

Mirai No Shishi Taitei "Xavi"
Lonkat A/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0. Silmät tutkitaan myöhemmin.

Mirai No Shishi Kingu "Akira"
Lonkat B/B, kyynärät 0/0, polvet 0/0. Silmät tutkitaan myöhemmin.


Silmävaivat ilmenevät tyypillisesti vasta vähän myöhemmällä iällä, joten ensimmäisen silmätutkimuksen kanssa voi mielestäni hyvin odottaa 3-4 ikävuoteen jos koiraa ei olla käyttämässä jalostuksessa. Polvitulokset ovat voimassa kaksi vuotta, jonka jälkeen polvet kannattaa tutkia uudestaan. Vähän vaikuttaa siltä, että polvivaivat shiboilla(kin) tulevat ilmi vasta myöhemmällä iällä ja tästä on tietoa olltu huonosti saatavilla, koska uusintatutkimuksia harvoin tehdään ja vaiva ei aina näy helposti ulospäin. Toivottavasti PEVISA:n myötä kuitenkin meillä on tietoa jatkossa tälläkin saralla enemmän. 

Sekä Xavi että Akira kastroitiin tutkimusten yhteydessä, Xavi piilokiveksen vuoksi ja Akira puolestaan toistuvien virtsatietulehduksien takia. Sääli, mutta joskus kastrointi on parasta ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Kaikki mahdolliset peukut pystyssä, että reippaiden veljeksien siskosta Kirasta olisi suvunjatkajaksi. Ulkonäkö ja luonne ainakin ovat kohdallaan. :)


Lisää terveystutkimuksia kasvateilleni on tulossa siis tänä keväänä ja suunnitelmissa on omatkin koirat käyttää silmä- ja polvitutkimuksissa uudestaan. Sijoitustyttöjen Kiran ja Navin tuloksista riippuen katsotaan, pääsenkö suunnittelemaan vuoden jälkimmäiselle puolikkaalle seuraavaa Mirai No -pentuetta. Kaikille kyselijöille tässä siis samalla tiedoksi, että vielä ei oikein ole ajankohtaisia pentusuunnitelmia vaan suunnitelmat muhivat odotustilassa tovin.


Bloggauksen kuvituksen virkaa toimittaa pohjoisenpoika Akira, kiitos kuvista Eve! :)

2 kommenttia:

  1. Se on kyllä tosi hienoa että shiba liittyi PEVISAan!

    VastaaPoista
  2. Uskoisin, että se on koko rodun parhaaksi :)

    VastaaPoista