tiistai 4. lokakuuta 2016

Arkistojen aarteita: Pääkirjoitus, VASsportti 2-2013


Julkaistu alunperin: Pääkirjoitus Vaasan Agility-seuran jäsenlehti VASsportissa, elo-syyskuussa 2013. 

Terveisiä aurinkoisesta Tšekistä!


Takana on aika mielenkiintoinen kesä. Muutamat teistä ehkä törmäsikin Rantareviirillä yhteen tai useampaan pieneen pörröiseen shibapentuun, joka tai jotka olivat mukanani sosiaalistumassa ”suureen maailmaan”. Kiitos kaikille pennuille turvallisia koira- ja ihmiskokemuksia tarjonneille vassilaisille! Aika pian kun pennut oli haikein mielin päästetty maailmalle, olikin aika tämän kasvattajan itse laittaa kamat kasaan ja suunnata kohti uusia tuulia ja kokemuksia. Muutin nimittäin työharjoittelun perässä puoleksi vuodeksi tänne Keski-Euroopan sydämeen, Prahaan. Muutos on suuri paitsi noin sijainnillisesti, myös siinä mielessä, että kun aiemmin arki on ollut oikeastaan pitkälti ”pelkkää koiraa”, nyt koirakontaktit rajoittuvat lähinnä naapurin haukkuvaan muppeen ja kadulla bongaamiini nelijalkaisiin. Kämppikselläni on neljä kalaa, mutta näistä tyypeistä ei kauheasti ole iloa - ne ovat osoittautuneet vieläkin hankalimmiksi koulutettavaksi kuin omanarvon tuntevat shibani.


Elämää täällä on takana vasta pari viikkoa, mutta jo nyt on ehtinyt selvitä, että koirat ovat suosiossa Tšekeissäkin. Koirakulttuuri vaikuttaa varsin toimivalta, koirat liikkuvat paljolti vapaana – niin autotien vieressä, rappukäytävässä kuin tietysti etenkin puistoissa ja muilla viheralueilla. Omistajat eivät odota koiriensa pysyvän välittömässä läheisyydessä, vaan tuntuvat luottavan siihen, ettei oma koira viipota autotielle tai muuallekaan omistajan selän takana. Koira tulee kyllä perästä, kunhan nuuskutteluiltaan ehtii. Jätökset ilmeisesti kerätään melko tunnollisesti, koska sotkua ei ole osunut silmiin. Minkäänlaisia rähinöitä ei näytä syntyvän vaikka puistossa vapaana temmeltää isoa ja pientä, karvaista ja karvatonta, nuorta ja vanhaa koirakaveria. Koirat näyttävät siis puhuvan koiraa keskenään varsin hyvin  - toisin kuin paikalliset ihmiset englantia. Joukkoliikenteessä kulkevilla isoilla koirilla näkyy lähes aina olevan käytössä kuonokoppa, mutta koirat saavat kyllä olla mukana niin ravintolassa, terasseilla kuin kauppakeskuksissakin.

Toivottelen täältä käsin kauniita syyspäiviä kaikille Vaasaan. Seuraavaan VASSportin numeroon otetaan muuten erityisen mielellään kirjoitusapua vastaan, sillä täältä maailmalta on vähän vaikea kirjoitella esimerkiksi raportteja paikallisista koiratapahtumista. Tuttuun tapaan juttuvinkit ja kuvat ovat aina tervetulleita, ja älkäähän unohtako jakaa luokkanousu- ja valiotuloksianne jäsenistön kanssa. Vaikkei se Suomessa aina niin tyypillistä olekaan, omia hyviä saavutuksia ja tuloksia saa ja pitääkin "tuulettaa”. Niinhän sitä sanotaan että jaettu ilo on kaksinkertainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti